Svelvik kirke - kirken ved strømmen

Svelvik kirke sto ferdig i 1859 og erstattet den gamle middelalderkirken fra begynnelsen av det 12. århundre. Den gamle St. Nicolai kirken (sort-hvitt bildet), eller Strømmen kirke ligner mye på Skoger kirke, dersom man studerer de skisser og opptegnelser som finnes om den gamle kirken.

Den gamle kirken ble revet for å gi plass til en større kirke. Arkitekt W. Hanssten tegnet kirken som skulle ha 700 sitteplasser. Den nye kirken fikk fasaden mot Storgaten, mens den gamle kirken hadde hatt koret mot øst, og inngang fra vest.

Svelvik kirke - St Nicolaikirken

Alterbildet fra den gamle kirken henger i dag på Svelvik menighetshus, mens en del andre gjenstander er samlet på kirkens galleri og på Svelvik museum.

Den nye kirken, som kostet 12.370 spd., ble innviet 7. desember 1859. Den fikk etter hvert mange gaver. Orgelet ble gitt av skipsfører Nils Guttormsen og ble benyttet frem til 1915. Da ble det skiftet ut med orgelet som ble brukt frem til restaureringen i 1955, da kirken fikk orgelet vi har i dag. Orgelet er elektropnaumatisk og har 24 stemmer og 3 manualer.

I 1908 ble det skaffet tårnur for midler som Svelvik og Strømmens Ungdomsforening hadde skaffet til veie. Dette gjorde tjeneste frem til 1959 da man fikk nytt tårnur med slagverk og lysende tallskiver.

I tårnet henger to klokker. Den ene ble skjenket kirken i 1907 av sokneprest Schanning til minne om datteren Augusta. Den andre klokken er fra den gamle St. Nicolaikirken.

Lysekronen i Svelvik kirke var først av støpejern, men ble i 1913 erstattet med dagens 3 messingkroner.

Glassmaleriene i skipets sydvegg ble anskaffet i 1945 og er utformet av Magnhild Haavardsholm. I 1949 ble de fire glassmaleriene på nordveggen innviet. De to siste vinduene sto ferdig i 1950. Maleriene danner en serie fra Jesu fødsel til oppstandelsen.

Høsten 1951 fikk kirken rosevinduet på fasaden mot Storgaten. Dette er utformet av arkitekt Espen Poulson.

Glassmaleriet i altertavlen er utarbeidet av Sverre Pettersen og Finn Hansen i 1917 og viser Jesus som kommer til disiplene på Genesaret sjø.

Svelvik kirke - Svelvik kirke interiør gmlt

I 1952 gjennomgikk kirken en omfattende restaurering, og fikk samtidig ny prekestol. Kisterommet under kirken ble laget i 1955.

Slik kirken står i dag med inventar og eksteriør, vitner den om at folket på stedet har satset mye for å ha en pen og velutstyrt kirke.

Interiørbilde fra kirken datert 1917

Svelvik kirke - Interiør svelvik krk behInteriør i dag

Svelvik kirke - Døpefont svelvik krk behKirkens døpefront

Svelvik kirke - Alterparti Svelvik krk behAlterpariet

DET NYE ORGELET I SVELVIK KIRKE

Innviet 4 september 2011

Orgel 2

Orgelet har 25 stemmer fordelt på to manualer og pedal; til sammen ca 1500 piper. Det er ca 1000 deler pr. stemme, hvilket betyr at orgelet består av rundt 25.000 deler.

Orgelets disposisjon

Disposisjons 25 st.